Min lilla röda – en blodig historia

"Man märker ju på varandra vilka som har fått mens. Men man vill ju inte att det sprids i skolan."
– Anja, 14 år

 

Alla tjejer får mens. Det är egentligen inget konstigt med det. Men innan man har fått mens eller när man tror att man är den enda i hela klassen som har fått mens kan det kännas konstig.
Kanske vågar man inte fråga mamma om det är normalt att mensen är oregelbunden. Kanske vågar man inte be skolsköterskan om värktabletter när mensvärken slår till. Kanske vågar man inte köpa mensskydd.
Jag skrev Min lilla röda för alla tjejer som undrar saker om mens (för alla killar med förresten).
Jag läste fakta om kroppen, historia, intervjuade barnmorskor och pratade framför allt med många tjejer mellan 10 och 17 år. Det var ett spännande arbete, och jag blir otroligt glad varje gång jag får ett brev från någon tjej som läst boken och därför inte känner sig som den enda i hela världens om fått mens längre. För konstigt nog kan man ju känna sig precis så.
Illustratören Annika Wester har gjort de fina bilderna i boken.

 

Min lilla röda, allt du vill veta om mens (Tiden, 2008)

Vad är mens egentligen? Hur ser det ut, hur känns det och varför får man det? I den här lilla boken får men reda på allt man någonsin undrat över med mens. Den riktar sig främst till yngre kvinnor, och är en perfekt handbok för de som på ett enkelt sätt vill lära sig allt om det läskiga, mystiska och pinsamma som kommer med mensen. 

 

"När jag visste att vi skulle få en bok om mensen så gillade jag inte det, men när jag började läsa boken blev jag förvirrad, jag började gilla boken och började läsa den mer, mer och mer. Jag tycker att du ska göra många andra böcker. Jag hoppas att du gör fler böcker!!"

– Derya, 11 år

 

"Första gången man hör andra tjejer säga va! har du fått mens då tänker man va vad är det. Men när man läser boken då känner man att det inte pirrar i magen som det gjorde förut. Ibland känns det som om alla tjejer i min klass har mens förutom jag. Fast så är det inte!"

– Valentina, 10 år