Böcker om ensamhet och vänskap

En vinter frågade Göteborg-Posten om jag ville skriva en sommarföljetong till tidningens ungdomssidor Graffitti. Jag tackade ja, och tänkte att det skulle väl inte vara så svårt! Det skulle kunna bli en kärlekshistoria, en deckare, en kul berättelse…

Men allt jag kom på var en riktigt deppig historia om en tjej som övergivits av sin allra bästa vän och som därför ligger och grubblar hela nätterna igenom. Det blev grunden till Hannas nattbok, en berättelse som på sätt och vis bygger på mina egna upplevelser. Fast jag var vuxen, och inte tonåring som Hanna, när det hände mig.

Böckerna skildrar den många gånger förvirrande tiden som tonåring, då relationer och känslor ändras från dag till dag och man ofta känner sig vilsen. Då är det bra att ha en bok att skriva ner sina tankar och känslor i. 

Båda böckerna är förgyllda med illustrationer av Annika Wester.

 

Hannas nattbok (Rabén & Sjögren, 2006)

Sommarlovet mellan sjuan och åttan blir inte som Hanna hade tänkt sig. Mitt under skolavslutningen får hon ett sms från sin bästis Matte; "Jag vill aldrig prata med dig mer. Fatta! Ring ALDRIG! Du finns inte."

Utan någon förklaring på vad som har hänt står Hanna nu ensam, utan bästis, och ett helt sommarlov framför sig. Hon ligger vaken på nätterna och grubblar över vad som har hänt, vem är Matte egentligen? Och vem är hon, Hanna, utan sin bästa vän? 

En dramatisk tonårsbok om vänskap och konsten att hitta sig själv när man känner sig som mest ensam och hopplös. 

Hannas höstbok (Rabén & Sjögren, 2007)

Skolan har börjat igen och Hanna har plötsligt två vänner i bagaget. Matte har kommit tillbaka och nya bästa kompisen Elin fann hon under sommarlovet. Det verkar som att den här hösten kommer att bli hur bra som helst, ända fram till att Hanna tvingas välja mellan sina två bästa kompisar.